De sfeer (deel 2)

Ik zat bij mijn oma in het verzorgingshuis, waar ik weer veel te lang niet was geweest. Omdat ik er te lang niet was geweest, waren er mensen die ik nog niet kende. Mevrouw Brauer klapte niet meer in haar handen, ze was dood, en lag, zo vernam ik, prachtig opgebaard in de kamer ernaast.

Naast me zat een meisje met haar arm om haar oma. Ze bestudeerden een pepernoot. Het meisje probeerde haar oma ervan te overtuigen dat de pepernoot niet haar trouwring was door de pepernoot op te eten. Haar oma keek geschokt, totdat ze een nieuwe pepernoot ontdekte.

Op dat moment stond sinterklaas in de deuropening. hij bracht een onverwacht bezoek aan het verzorgingshuis.

We riepen:

‘Oooh! Sinterklaas!’

Toen staken de pietjes hun hoofdjes om de deur. Zonder gouden ringen in hun oren, daar waren ze te jong voor, maar met vuurrode lippen en zwart geschminkt tot in hun oorschelpen. Ze doken de kamer in en smeten pepernoten om zich heen die de oudjes niet vingen. De oudjes zaten verrukt in hun rolstoelen en klapten in hun handen zoals mevrouw Brauer dat altijd deed.

Ik schrok, het was jaren geleden dat ik voor het laatst zwarte Pieten in het echt had gezien. Het meisje naast me schrok ook. Ze stond op en stormde, nog voordat sinterklaas door de deuropening was gekomen, de kamer uit.

Haar moeder keek me verontschuldigend aan. ik vermeed haar blik. mijn oma riep:

‘Zwarte Piet!’

Vroeger speelde ze Zwarte Piet voor mij. Ik koos voor mijn oma en bleef zitten. Sinterklaas bleef maar even, hij had nog heel wat verzorgingshuizen af te gaan.

Het meisje kwam weer terug. Haar moeder schudde het hoofd:

‘Was dat nou een soort politiek correcte statement?’

Ze gunde haar moeder geen blik waardig en pakte weer een pepernoot uit de hand van haar oma, die er weer een tevergeefs aan haar vinger probeerde te schuiven.

Haar moeder gaf niet op en vroeg gekwetst:

‘Wat denk je nou te bereiken? Wat kan je hier nou veranderen? Deze mensen zijn al zo oud!’

Het meisje keek naar mij.

Ik keek naar mijn oma. Ze piepte:

‘Die Pietjes! Zulke kleine Pietjes! Dat je zo jong al Piet mag zijn!